Cronologia de fets

Contaminació acústica Platja Castelldefels

Assemblea del 19/10/2013 – Participació de 68 socis

S’acorda contractar advocats per registrar escrits a l’Ajuntament, al Departament d’Interior i al Servei de Costes de la Generalitat per tal de denunciar el greu problema de contaminació acústica que es viu a la platja i instar les administracions a posar-hi solució.

30/3/2014 – Reunió de la junta de l’AV el Baixador amb l’alcalde Manuel Reyes i el regidor David Solé

La junta pregunta per què l’Ajuntament autoritza un volum de 91 decibels a les guinguetes, el més alt de tot Catalunya, i desobeeix així l’Ordenança municipal. El regidor respon que els 91 dB compleixen la normativa catalana i que l’Ordenança de platges que posa el límit a 60 dB està desfasada. La junta li recorda que l’Ordenança de civisme, que es va modificar l’any passat, ratifica l’Ordenança de platges. Segons l’alcalde, no existeix cap problema, sinó que es tracta de percepcions personals. La junta li explica que els 68 veïns que van participar a l’última assemblea van acordar per unanimitat contractar un bufet d’advocats per solucionar el problema del soroll, si l’Ajuntament no s’hi posava. La junta demana a l’alcalde que es facin sonometries des de les cases per comprovar el grau de les molèsties, i proposa que hi hagi tècnics municipals de guàrdia les tardes i els caps de setmana de temporada alta, a més de reforç policial. L’alcalde i el regidor no ho veuen necessari.

Assemblea 6/4/2014 – Participació de 90 socis

Els veïns defensen el bon servei de les guinguetes, però es mostren contraris a la contaminació acústica que produeixen: segons la policia local, el 2013 hi va haver més de 100 denúncies per sorolls a la platja. Els veïns consideren que l’Ajuntament és el responsable que la situació sigui insostenible, a causa de la manca de control i de l’alt volum de música que permet. S’acorda per gran majoria iniciar el Contenciós-Administratiu contra l’Ajuntament.

Maig 2014: es perd la Bandera blava

L’ADEAC, l’entitat que dóna el guardó, explica que la Bandera blava s’ha perdut a causa del soroll que generen les guinguetes,especialment una d’elles.

Estiu 2014. Reunions de l’Associació, representants de les guinguetes i Gremi d’Hosteleria i Ajuntament

L’Associació i el Gremi demanen iniciar un debat ciutadà sobre el model de platja. L’alcalde afirma que el model de platja de Castelldefels és esportiu i familiar. L’Associació objecta que amb guinguetes funcionant com a discoteques no s’estimula el turisme familiar. Els representants de les guinguetes accepten abaixar el volum de la música per al dia a dia a canvi de celebrar esdeveniments esporàdics més sorollosos. La junta de l’Associació accepta debatre la proposta en l’assemblea. L’alcalde Manuel Reyes i el regidor David Solé insisteixen que compleixen la normativa i es neguen a abaixar el volum de la música.

Assemblea 20/7/2014 – Participació de 138 socis

S’explica als veïns el procés i resultat de les negociacions. Davant la negativa de l’alcalde d’abaixar el volum de la música, a pesar que els ho demanaven conjuntament representants de les guinguetes i dels veïns, s’acorda gairebé per unanimitat interposar la demanda contra l’Ajuntament, sol·licitar sonometries a l’Ajuntament i al Servei de Costes, augmentar el pressupost per a les sonometries per si les administracions no les fan i traslladar a l’Ajuntament la necessitat de participació veïnal en la confecció del proper Plec de condicions de les guinguetes.

Estiu 2014

L’Ajuntament no fa cap sonometria quan les guinguetes programen concerts o sessions discjòquei les tardes de divendres, dissabte i diumenge. Només en fa entre setmana. L’Associació es veu obligada a pagar quatre sonometries que demostren que la música arriba a les cases dels veïns a un volum molt més alt del que està permès per llei.

 

Amb tot plegat, aquest any hem perdut la Bandera Blava, que certifica la qualitat ambiental de les platges. Ha estat una dura recompensa a la mala gestió dels responsables municipals, que els ciutadans de Castelldefels no ens mereixem.

 

ANAR A LA DOCUMENTACIÓ